The Fall.

On January 7, 2015 by Pontus de Wolfe

Nytt år, Netflix, ny serie – första säsongen av ‘The Fall’, 6 avsnitt. Tempot är jämnt, Nordirland-engelskan klistrad, skådespeleriet fantastiskt, ögongodiset pikant i form av Hunken mördaren, Hunken polisassistenten och några andra formidabla hunkar.

Det var en spoilerfri sammanfattning av den brittiska crimes-serien som vi började kolla på efter nyår. Och aldrig stannade. Fem avsnitt var över före lunch, med en avrundning som skriker efter att se fortsättningen genast!

Vi kollar upp, den andra säsongen kommer inte ut på Netflix förrän runt den 16 januari. Vi kan vänta. Nej, vad står det här? Amerikanska Netflix. Då finns inga garantier, vi kan inte vänta.

Abstinens. Någon bekant tipsar om streaming. Vad? Nej, är du galen? Titta på ett litet rörligt frimärke uppblåst till helskärm med knastrigt ljud och ingen text att leda oss genom den snåriga irländskan. Fullständigt livlöst. Du är galen.

Slår på nätet. Jodå, den finns på Paper Cut-butiken, nära där vi bodde förut. DVD eller Bluray. Bluray, jag är beredd att betala 299:- för säsong 2:s sex avsnitt. (Ett avsnitt längre alltså – treat!)

Vi promenerar till Paper Cut. Jag planerar mitt instagram-inlägg. Ett kaxigt sådant. Tänker skriva någonting med att man faktiskt kan köpa serier också, om genvägen i att faktiskt skaffa filmer på stenålderssätt genom att gå och handla dem i butiken.

Hörde jag rätt? Försäljaren på Paper Cut säger att de tyvärr har sålt slut på den, att det gick så fort att de inte hunnit uppdatera webshop:en. Engelska importen, den enda butiken i hela stan. Får nya leveranser på onsdag, kanske. Svårt att veta runt helgdagar.

Men för i helvete, vad gör jag nu? Vad gör jag ens i den här änden av Söder? Jag gick ju hit därför.

Hemma igen, ingenting vettigt att göra på stan. Cruisar runt på olika sajter för att införskaffa serien. BBC och Amazon låter inte mig streama från mitt land, även om jag erbjuder dem nästan lika mycket pengar jag var beredd att ge för Bluray-boxen.

Skapar ett brittiskt iTunes-konto. Det går bra, avsnitten finns i god kvalitet. Jag skriver in min brorsas adress i Glasgow. Jag är en brittisk digitalkund.

Men vad är det här nu då? Mitt VISA-kort accepteras inte. Fel land, måste ha ett brittiskt. Blast! Alla fönster till möjligheterna stängs, ett efter ett. Det är ett skämt. I ett sista desperat försök registrerar jag mig till och med på någon tjänst som transakterar pengar från mig till iTunes, ungefär som Paypal.

Lönlöst. Serien finns inte för mig.

Hur kan det vara så här? Hur kan industrin ligga så mycket efter att de gör det så svårt för mig att köpa en serie som sändes för två år sedan? Hur ska en massa människor kunna motivera för sig själva att använda legala tillvägagångssätt för att förskaffa sig underhållning som alla snackar om, när det sätts käppar i hjulen för en hela tiden? Hur kan man leva kvar i verkligheten att internet är uppdelat i länder, och att folk kommer tänka på internet som någonting specifikt för deras land?

Slut på historien. I slutändan sitter vi här lyckliga med vår andra säsong, och har ett avsnitt kvar. Vägen hit var svår och frustrerande, men väl värd det. Jag har på kuppen blivit ungefär lika manisk som en av huvudpersonerna.

Jag kan inte uttrycka det nog; se The Fall.

 

 

Pontus

 

3 Responses to “The Fall.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>