Glada Hudik-teaterns “Trollkarlen från Oz” – av Salem Al Fakir & Pontus de Wolfe

On January 14, 2014 by admin

I jan 2014 släpper Pontus de Wolfe & Salem Al Fakir sin första gemensamma musikal, baserad på L. Frank Baums bok “Trollkarlen från Oz” från 1900.  Skivan släpps på CD och digitalt, en begränsad vinylupplaga säljs exklusivt i shopen.

För vår del startade arbetet på våren 2012 med ett samtal från Pär Johansson: ”Skulle ni vilja göra musiken till Glada Hudik-teaterns nästa scenföreställning?” Förslaget var förstås spännande. Vad fanns färdigt i form av story? Manus? Rollsättning? ”Ingenting klart ännu, men det kommer baseras löst på Trollkarlen från Oz. Dessutom ska vi ut på vår 15-årsturné om två veckor, kanske kan ni ha någonting klart tills dess?”

L. Frank Baums Trollkarlen från Oz kom ut som bok år 1900, och är med sin ålder ett så kallat ”fritt verk”. Med andra ord var tanken att förlägga berättelsen i nutid – kanske i Hudiksvall – med nutidens problematik och världsbild. Glöm bort alla andra tolkningar som gjorts – filmer, musikaler och serier. Sånger om regnbågar, Kansas och gula vägar. Nu är det Theresia från Glada Hudik-teatern som ska berätta Dorothys historia, Ellinore den onda häxans, Toralf fågelskrämma etc.

Vi började omedelbart med att sätta upp riktningar för arbetet. Varje karaktär i föreställningen skulle få en unik musikalisk röst, och att publiken skulle bjudas på en ordentlig resa stilmässigt. Viktigast av allt var att materialet skulle genomsyras av Glada Husik-teaterns värme och samhällspatos, och att låttexterna i  skulle vara universella högsta grad, så att de även kunde sjungas i sammanhang utan trollkarlar och häxor. Lagom till turnépremiären hade vi den första låten klar till Theresia, ”Lyckans Brunn”, om en ung flickas längtan efter en vän.

Våren 2013 har väldigt mycket hänt. Universal har blivit inkopplat i projektet, meterialet ligger färdigt och ensemblen har börjat smygrepa in låtarna. Hur gör vi en skiva som gör materialet rättvisa och samtidigt ger en ytterligare upplevelse vid sidan av föreställningen? Traditionellt släpps det ofta en studioversion innan premiären så att publiken hinner lära känna låtarna, samt en ”cast version”, inspelad direkt från scenen.

Beslutet togs att göra en skiva som stod på egna ben, som utöver ensemblen även innehöll gästsångare att utöka Glada Hudik-familjen med, band och stor orkester. Vi kontaktade vänner och hjältar inom den svenska musikkåren att hjälpa oss sätta ihop någonting unikt och gränsöverskridande, och efter att Hasse Alfredson gett sitt förlösande Ja till att sjunga in vårt revynummer, ”Hundens Bästa Vän” fanns det förstås ingen som kunde tacka nej till att vara med.

Resultatet är en skiva som vi och Glada Hudik-teatern är otroligt stolta över. En skiva som hade varit fantastisk att lyssna på om det så bara vore för dess otroliga samling medverkande. Den startar med Tommy Körberg som sjunger trollkarlens sång, ”En Mäktig Man”, uppbackad av orkester och kammarkör, för att slinka ned i Theresias ömma ”Farväl” till föräldrarna, uppbackad av Jojje Wadenius på ensam gitarr. Vidare genom en soulballad med Sarah Dawn Finer, Django Reinhardt-jazz med Ulrik Munther, powerballad med Lisa Nilsson, Boogie-Woogie med Nisse Hellberg, indie-pop med Anna Järvinen och mycket, mycket mer.

Musiken och inspelningen av den har varit en dröm för oss att genomföra tillsammans. Vi har strävat efter autencitet och hög kvalitet inom varje genre vi gett oss in i, och även låtit det genomsyra artwork och konvolut, som ett verktyg att förmedla L. Frank Baum och Glada Hudik-teaterns historia med.

Skivan är ett kärleksbudskap från alla oss som medverkat på den, ett manifest, och vår hälsning till Dorothy.

Pontus de Wolfe & Salem Al Fakir

 

Se live-klippen från TV4 Nyhetsmorgon; Lisa Nilssons “Lyckans Brunn” och Anna Järvinens “Ljus blir till mörker”. 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>