Debutalbumet track-by-track.

On November 8, 2012 by admin


Eftersom det verkar vara rätt många av er som lyssnat igenom min skiva nu, så tänkte jag bjuda på en litet sammanställning över min relation till varje låt var för sig. Kanske får det dig att lyssna lite annorlunda på den nästa gång! Om det väcker några frågor hos er så lovar jag svara på dem i kommentarsfältet, enjoy!

1. I DINA HÄNDER
Den första låt jag skrev på svenska efter typ hundra engelska. Infallet att göra den kom under en kall vinter då jag drabbades av total tristess-panik. Jag var olyckligt kär, och den här låten var vänlig nog att ge mig ny fokus och riktning i mitt musikskapande. Det finns inget roligare än det, så jag fyllde den med så mycket bra jag bara kunde.

2. DET SOM NÄSTAN HÄNDE
En vision jag ville förverkliga med skivan är att allt skulle spelas in live i största möjliga mån. Andra låten på skivan, ’Det som nästan hände’ infriar det på bästa sätt: man hör att det är grymma musiker, skickligt inspelat och drivigt på ett sätt vi inte hade kunnat uppnå om vi gjort pålägg var och en för sig.

3. MIN FÖRLORADE TID
Första singeln som föregick albumet! Råheten och att låta trummorna och basen spela huvudrollen i arrangemanget är till stor del min basist Magnus Gudmundsons förtjänst. Ett bra tillvägagångssätt för en låtskrivare är att göra väldigt enkla demos och lämna plats för ens medmusiker att vara kreativa med materialet. De kan av naturen mer om sitt instrument än en själv, så man vet aldrig hur de kommer överraska en.

4. ALLT FÖR DIG
Det första och hittills enda exemplet där jag medvetet skrev en låt på både engelska och svenska för att kunna ha den både till mitt tidigare band The Bloody Romance och min svenska grej. En klurig, surrealistisk historia om en vän som letade kickar genom att göra konstiga saker med fel personer.

5. SIBIRIEN
Den låt på skivan jag skrev sist av alla handlar om att nattklubbar väldigt sällan ringer och frågar hur det är med en när man slutat hänga där varje kväll. Titeln skulle från början bara syfta till en väldigt kall plats, sen visade det sig att det fanns en stadsdel i Stockholm med det namnet. Praktiskt då Stockholm är något av ett tema för skivan (och lite okunnigt av mig där).

6. DET LILLA TRÄDET
’Det Lilla Trädet’ var länge arbetsnamnet på mitt svenska band som jag skulle ha, sedan på skivan, sedan på ingenting eftersom jag inte ville kladda ned Jessica Silversagas fantastiska foto av mig och vargen mer än nödvändigt. Jag och Salem Al Fakir spelade den här låten väldigt ofta när vi var runt och föreläste om vår bok ’Vad är Musik?’ förra året. Hade varit lite väl cyniskt att döpa skivan till det efter det kanske.

7. HON GÅR MIG FÖRBI
Skulle jag säga är skivans mest ”proddade” låt, tack vare den för skivan udda blandningen av instrumenten trumpet, speldosa, Wurlitzer och synt. Den nästan helt effektbefriade produktionen påminner mig återigen om plattans råhet och betoning på akustik, nerv och att ha folk med som spelar jäkligt bra! Textmässigt bevisar låten att man kan skriva av sin hjärta & smärta i en text för att komma över den. När demon till låten var klar mindes jag knappt vad hon hette!

8. HJÄLTINNORS BLOD
Jag skulle skriva en text om Kurt Cobain under en period då jag kollade på Twin Peaks och samtidigt ge min trummis en låt med hans favoritkomp i. När jag hörde det färdiga resultatet i våras märkte jag att den helt och hållet handlade om min pappa istället, men det är så det kan fungera ibland.

9. MATTIAS & SHERIFFEN
Jag skrev den här som en hyllning och temalåt för mig och min kompis Daniel på den tiden då vi spelade skivor fyra gånger i veckan under namnet Happy Endings. Ett effektivt sätt att undvika insikten om ens osunda leverne är att hitta på två odrägliga karaktärer och låtsas att det är dem som har det istället.

10. FLICKAN I SPEGELN
Ursprungligen dedicerad till mina vackra vänner som har en tendens att förhäxas av sin egen spegelbild. Det blev snabbt uppenbart att jag även petade in en massa svärmerier om min blivande fru Elsa som jag träffade tiden under vilken den skrevs. Ska jag peka på en väldigt konkret grej jag är nöjd med så är det de snygga dur-till-moll-sänkningarna i refrängen.

11. MEMORY LANE
Väldigt svårt att säga något om den här mer än att jag tycker att den blev väldigt vacker. Baserad på en verklig promenad, så mycket kan jag avslöja!

Pontus de Wolfe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>